Известният пловдивски художник Матей Матеев – Матю подреди  на 30

...
Известният пловдивски художник Матей Матеев – Матю подреди  на 30
Коментари Харесай

Пловдивският художник Матей Матеев подреди изложбата „Ирина“ в Ловеч

Известният пловдивски художник Матей Матеев – Матю подреди  на 30 април 2022 година своя галерия в Ловеч.

Експозицията в Художествена изложба “Проф. Теофан Сокеров ” е наречена „ Ирина “. Посветена е на неговата брачна половинка, която участва на събитието и като картина, и онлайн. Интересен факт е, че Ирина е родена в Ловеч  и доста нейни родственици пристигнаха на вернисажа. Изложбата от 27 произведения – живописни платна и картини върху камък, може да се види в Ловеч  до края на м. май  2022 година.

„ Отдавна желаех да посветя галерия на Ирина, с която сме дружно към този момент 51 години и пет дни, тъй като сватбата ни в Ловеч беше на 25 април 1971 година Пожелавам на всички като нас да се обичате. Тук умишлено съм подбрал разнообразни картини, а една от тях подарявам на галерията “ сподели художникът.

На откриването бяха и заместник-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов и проф. Аксиния Джурова, академик със международна популярност по история на изкуството.

„ Страшно одобрявам Матю като художник поради смелия му изказ, поради колорита и рисунката му. Харесвам и това, което написа като литература. Изкуството би трябвало да се занимава със смисъла на човешкия живот и той прави тъкмо това “, сподели проф. Джурова. Тя прочете няколко негови миниатюри, измежду които и следната: „ Ако не си пазите историята, няма да имате география “.

Матей Матеев – Матю има над 40 независими изложения, провел е общински и частни пленери с задгранично присъединяване. Автор на осем книги. Носител е на голям брой награди и звания, измежду които и премията на името на Оскар Кокошка. От 2016 година е член на Българската академия на науките и изкуствата.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР